Peptid szintézis laboratórium

A szintetikus peptidek felhasználása napjainkban igen széleskörű, legyen szó akár diagnosztikai tesztekben való felhasználásukról, proteinek szerkezetének és funkciójának vizsgálatáról, vagy laboratóriumi állatok immunizálásáról.

Tanszékünkön több, mint tíz éve állítunk elő peptideket Merrifield-féle szilárd fázisú szintézissel. Fmoc/t-butil technikát alkalmazunk, amelyben az aminosavszármazékok α-aminocsoport védelmét 9-fluorenilmetoxikarbonil-csoport látja el. E stratégia nagy előnye, hogy az oxidációra vagy alkileződésre hajlamos aminosavak esetében is jól alkalmazható (szemben pl. a Boc/Bzl technikával).
Laboratóriumunkban p-hidroxibenzil alkohol/polisztirol (Wang gyanta), illetve dimetoxi-fenil-aminometil-fenoxi (Rink-amide gyanta) szilárd hordozókon indítjuk a szintéziseket. Utóbbi esetben C-terminálisan amidált végű peptidek állíthatók elő.

Az automatizált módszerekkel szemben az általunk alkalmazott manuális módszer nagy előnye a peptidek nagy mennyiségben (gramm) és nagy tisztaságban (min. 90%) való előállítása. Az elkészült peptidek liofilizáljuk, tisztaságukat HPLC-vel, molekulatömegüket MALDI-TOF-fal ellenőrizzük.

Felelős vezető: Pénzes-Daku Krisztina
Felelős analitikus: Molnár Éva
Tel.: 55915, 57160

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 09. 05. 14:40