Köszöntő

Tisztelettel köszöntjük a Klinikai Laboratóriumi Tanszék honlapján!

A Klinikai Laboratóriumi Tanszék (KLKT), korábban (2004-2014 között) Klinikai Kutató Központ, 2014 óta a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Laboratóriumi Medicina Intézetének (LMI) önálló tanszéke.

A tanszék fő kutatási profilja a trombózis és hemosztásis területe; e kutatások széleskörűen felölelik az alapkutatásoktól a klinikai kutatásokon keresztül a diagnosztikai módszerfejlesztéseket is. Az alapkutatások kiterjednek a koaguláció és fibrinolízis tényezőinek strukturális-funkcionális, hemosztázisban betöltött és hemosztázison kívüli szerepeik vizsgálatára. A klinikai kutatások széles spektrumában vállal koordinátori, vagy közreműködői feladatokat, elsősorban, de nem kizárólagosan hemosztazeológiai módszertani tapasztalataira támaszkodva. A tanszék folyamatosan végez diagnosztikum fejlesztői munkát, pl. hemosztázis funkcionális teszteket, úgymint antitrombin heparin-kofaktor és progresszív aktivitás meghatározására, heparin terápia hatékonyságának mérésére alkalmas reagenskészleteket, thrombocyta aggregációs reagenskészletet P2Y12 receptor antagonista hatékonyságának mérésére, ELISA kiteket a XIII-as alvadási faktor alegységeinek, alfa-2 plazmin inhibitor izoformáinak meghatározására plazmában és egyéb tesfolyadékokban.

A tanszék oktatómunkája sokszínű. Azon túl, hogy az általános orvosképzésben laboratóriumi diagnosztikai, klinikai biokémiai és klinikai kutatások témakörökben kötelező és választható kurzusokban oktat, koordinálja az orvosi diagnosztikai analitikus BSc képzés kutatólaboratóriumi specializációjának számos tantárgyát és irányítja az erre épülő klinikai laboratóriumi kutató mesterszak képzését. Aktívan vállal szerepet TDK, PhD és egyéb tehetséggondozó programokban.

A tanszék munkatársai a Klinikai Központ Speciális klinikai hemosztazeológiai laboratóriumában főképpen a ritka, rutin laboratóriumi körülmények között nehezen kivitelezhető vizsgálatokat végzik, hozzájárulva egyetemünk széles diagnosztikai repertoárjához. E vizsgálatokat nemcsak hazánkban, hanem a környező országok betegei számára is elérhetővé teszik.

A honlapon böngészve megtalálják munkatársainkat, kutató-és oktatómunkánk, valamint betegellátó tevékenységünk főbb elemeit. Az oktatással kapcsolatos, hallgatóknak szóló tudnivalók az e-learning felületen bővebben elérhetőek (https://elearning.med.unideb.hu/), a diagnosztikai tevékenység részletei (kérőlapok, logisztikai tudnivalók, stb.) a Laboratóriumi Medicina honlapján (https://labmed.unideb.hu/) is megtalálhatóak. Tevékenységeinkkel kapcsolatos kérdésekben, kollaborációs, vagy betegellátással kapcsolatos megkeresések esetén készséggel állunk rendelkezésre.

Jó böngészést kívánunk!

A Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszék munkatársai nevében:

Dr. Bereczky Zsuzsanna

tanszékvezető egyetemi docens

Legutóbbi frissítés: 2023. 09. 05. 14:40